Hjerte- og gulvvarme er der masser af i Andelsboligforeningerne i SundParken

AF LARS RASMUSSEN

Selv i den koldeste vinter er der masser af varme at finde i SundParken. Det handler ikke alene om naturgas og gulvvarme i hver af de 115 boliger på Krebsen, men også om den fælles andelstanke bag boligerne.

Ingen behøver være ensomme her, siger Lajla Nydam Bjerregaard, formand for afdeling H.

Nabohjælp og fællesskab er en del af at bo her, men du kan naturligvis sagtens have dit privatliv i fred samtidig, siger hun.

Midt i naturen

Krebsen er et roligt netværk af veje i det attraktive Rantzausmindeområde. Her er ingen gennemkørende trafik, men masser af cykel- og gangstier. På den måde er det trygt og let at komme til Dagli´Brugsen, Rantzausminde Skole, hallen, børnepasning samt til skov
og strand.

Der er kun 1 kilometer til Lehnskov Strand, 3 kilometer til Svendborg Golfbane og 6 kilometer ind til gågaden i Svendborg.

Vi bor kun 800 meter fra lystbådehavnen, og selv om vi ikke har havudsigt, mærker vi brisen fra sundet på alle tider af året, fortæller Børge Larsen, formand for den fælles grundejerforening for alle afdelingerne.

Vi har gode fællesarealer med borde og bænke, som vi bruger til bl.a. sommerfester eller spontan fælleshygge, så både i og udenfor SundParken er vi lige midt i naturen, siger han.

Vedligeholdelsen af fællesarealerne er noget, alle betaler og bidrager til, men nogle af afdelingernes bedste handy mænd sørger for alt det, der kræver håndværkersnilde.

 

Moderne boliger

Boligerne i SundParken er Eurodan-huse fra årene 2002/2007. De er opført i tre størrelser – 101, 124 og 134 kvadratmeter, og alle er lyst, moderne og seniorvenligt indrettet. Alle har kabel-tv eller fibernet, og de er ”født” med radonspærre. Radonspærre er særlig vigtigt i Svendborg, hvor den kræftfremkaldende gasart har et højt niveau, siger Børge Larsen.

Hver bolig har carport, redskabsrum og en lille have med terrasse, så boligerne indeholder alt det, de fleste familier eller ældre har brug for.

Set udefra kan det godt ligne mange andre parcelhuskvarterer af ejerboliger, men fællesskabet er ifølge Lajla og Børge forskellen. Det betyder bl.a., at der er visse rammer for tilbygninger og tidspunkter for græsklipning og visse mål for træernes og hækkenes højde. Alt sammen for at tage hensyn til hinanden. På samme måde vokser priserne på de enkelte andele heller ikke op i skyerne.

 

Sund økonomi

Det fungerer sådan, at man køber en andel i en afdeling med 10-17 huse og får så brugsretten til det hus, man har overtaget fra en tidligere andelshaver, fortæller Lajla.

I vores afdeling har vi åbnet for forældrekøb – eller børnekøb om man vil, så andelshaverne kan leje boligen ud til sine børn – eller forældre, som til gengæld kan søge boligstøtte, forklarer hun og understreger, at hver enkelt afdelings bestyrelse og generalforsamling afgør, hvordan handelsreglerne er.

Boligerne er fordelt i 8 selvstændige andelsboligforeninger med uafhængig økonomi og forskellige former for finansiering.

Nogle afdelinger har swaplån, som har været omdiskuteret, men fordelen ved dem er, at den månedlige ydelse er kendt i hele lånets løbetid, siger Børge.

De månedlige boligudgifter inklusive fællesomkostninger ligger på 6.000- 8.000 kr. afhængig af handelsprisen, størrelsen på huset og den enkelte afdelings økonomi.

Alle afdelinger har i dag en sund økonomi, og alle har medbestemmelse i forhold til den løbende udvikling i kraft af den årlige generalforsamling samt valg af bestyrelse og afstemning om regnskaber og budgetter, forklarer Børge Larsen.

 

Velkommen til nye

Nye naboer får en varm velkomst i alle afdelingerne – både af bestyrelse og beboerne.

De kan hurtigt lære hinanden at kende til fælles spisninger og sommer fester, og i hverdagen er her god tradition for at hjælpe hinanden med kørelejlighed, lån af værktøj og meget mere, hvor vi alle har glæde af det gode naboskab, siger Laila Nydam Bjerregaard.